Slowakije.net op Twitter Slowakije.startpagina.nl Slowakije.net op Facebook
Woensdag 24 mei 2017 • naamdag van Elacampings Uitgelicht

ATC Margita a Ilona ATC Margita a Ilona
(Kalinčiakovo)


Slowakije.net steunt Gezondheidszorg in Nood


Houten kerkenEen onderdeel van het Slowaakse culturele erfgoed zijn de unieke houten kerken. De wijze waarop ze gebouwd zijn is opmerkelijk; alle onderdelen dienden van hout te zijn, en spijkers waren niet toegestaan.

Volgens historische bronnen waren er ooit 300 houten kerken in Slowakije. Nu zijn er nog ongeveer 50 kerkmonumenten over die stammen uit de 16de tot 18de eeuw.

houten kerk in Tvrdošín

De oudste bewaard gebleven rooms-katholieke houten kerken zijn geïnspireerd door de gotische stijl: Trnové (1500) in Horné Považie, Tvrdošín (15de eeuw) en de kerk in Zábrežie (1647).

De laatste is inmiddels omgevormd tot openluchtmuseum Oravskej dediny (Orava dorp) in Zuberec.
openluchtmuseum Oravskej dediny

De grootste groep vormen de houten kerken van het orthodoxe geloof, die zijn gebouwd tijdens de 17de tot de 19de eeuw. Een uitzondering is de 15de eeuwse kerk in Tročany (Šariš regio). In 1958 is een groep van 27 houten kerken in Šariš en Horný Zemplín tot nationaal cultureel monument verklaard.

houten kerk in Svätý Kríz Opmerkelijk is dat in de meeste kerken nog altijd kerkdiensten worden gehouden. Ikonen zijn een niet te scheiden onderdeel van de orthodoxe traditie. In de Dezider Milly-gallerie in Svidník is een tentoonstelling van waardevolle ikonen van de 16de tot 18de eeuw te zien.

Uniek zijn ook de nieuwere protestante gebedshuizen met het Griekse kruis als basis. Deze zijn gebouwd nadat keizer Leopold I. in 1681 d.m.v. geloofswetgeving heeft bepaald dat bij het bouwen van kerken alleen hout mag worden gebruikt. Hiervan zijn in Slowakije nog maar vijf kerken overgebleven, namelijk in Leštiny en Istebné (Orava regio), Kežmarok (Spiš regio), Hronsek (Horehronie regio) en Paludza (Liptov regio).

Externe link Múzeum oravskej dediny (Orava dorp, openluchtmuseum in Zuberec)


Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour
(laatst gewijzigd op 14 januari 2015) Terug naar boven Terug naar boven