Slowakije.net op Twitter Slowakije.startpagina.nl Slowakije.net op Facebook
Woensdag 24 mei 2017 • naamdag van Ela
campings Uitgelicht

Eurocamp FICC Eurocamp FICC
(Tatranská Lomnica)


Slowakije.net steunt Gezondheidszorg in Nood


Kastelen en burchten

Historisch Slowaaks erfgoed


Op deze pagina wordt een greep gedaan uit de vele burchten, kastelen en herenhuizen die Slowakije rijk is.
Slowaakse kastelen en burchten

Spišský Hrad

Spišský Hrad Spišský Hrad is het grootste kasteel van Slowakije en een van de grootsten in Centraal-Europa.

Oorspronkelijk is het kasteel gebouwd tegen het eind van de 11de eeuw, en vaak herbouwd in de daarop volgende eeuwen. Sinds een brand in 1780 is het een ruïne.

Tegenwoordig is het kasteel een nationaal cultureel monument en is er een expositie van archeologische vondsten.

Spišský Hrad staat op de UNESCO World Heritage List.

Externe link Spišský Hrad
Externe link UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization)

Bratislavský Hrad

Bratislavský Hrad Gebouwd op een kasteelheuvel aan de Donau, is het kasteel van Bratislava een opvallende verschijning in het centrum van Bratislava. De vier torens groeiden uit tot het symbool van de stad.

Het kasteel werd (voor zover men nu kan nagaan) bewoond vanaf 907. Vooral tijdens de regentie van koningin Maria Theresa was het kasteel van groot belang. In 1761-1766 werd de vesting herbouwd naar een typische koninklijke residentie.

Na een renovatie is er tegenwoordig het historische gedeelte van het Slowaaks Nationaal Museum er gehuisvest. Het kasteel van Bratislava is tevens residentie van de President van de Slowaakse Republiek en het Slowaakse parlement zetelt in een gebouw nabij.

Zámok Bojnice

Zámok Bojnice Gothisch kasteel uit het begin van de 12de eeuw. Tussen 1899 en 1909 gereconstrueerd naar een Frans-Romeinse stijl.

Het is een nationaal cultureel monument en er is nu ook een museum gevestigd.

Externe link Kasteel van Bojnice


Devín

Devín Vlakbij Bratislava, op het punt waar de rivieren de Donau en de Morava bijeen komen, staan op een kalksteenrots de ruïnes van kasteel Devín.

De oudste beschreven historie gaat terug naar 864, maar de heuvel was al veel eerder bewoond.

Sinds 1809 rest slechts een ruïne, door toedoen van de legers van Napoleon.

Tegenwoordig is het een nationaal cultureel monument, en worden er exposities gehouden.

Antol

Een Gotisch kasteel, reeds genoemd in documenten uit de 15de eeuw. Herbouwd in renaissance stijl in de 17de eeuw. In 1774 werd er een herenhuis gebouwd, nu is het wapens- en jachtmuseum er gevestigd. Het herenhuis is gelegen op een heuvel in het plaatsje Svätý Anton (voorheen Antol).

Krásna Hôrka

Krásna Hôrka Het kasteel van Krásna Hôrka is gebouwd in 1320.

In 1676 is het herbouwd als een typisch laat-renaissance residentiepaleis.

Nitra

Nitra Het kasteel werd gebouwd op de plek van een ouder Slavisch bolwerk in de 9de eeuw. Na een brand werd in 1271 het vestingsdeel gerepareerd.

Daarna is het kasteel meermalen herbouwd, in diverse stijlen, achtereenvolgens: gotisch (begin 15de eeuw), renaissance (16de eeuw) en barok (18de eeuw).

Nu is het een nationaal cultureel monument, en is het Archeologisch Instituut van de Slowaakse Wetenschappelijke Academie en een bisschop er gevestigd.

Orava

Het kasteel van Orava stamt uit 1267 en is gebouwd op een steile berg, 112 meter boven de Orava-rivier uitsteigend. In de 15de en 16de eeuw is het uitgebreid, de uiteindelijke vorm stamt uit de 17de eeuw. Het kasteel is gereconstrueerd van 1953 tot 1968. Het is een nationaal cultureel monument, en het Orava museum is er nu gevestigd.

Strečno

Strečno Het Gotische kasteel van Strečno is gebouwd rond de eeuwwisseling van de 13de naar de 14de eeuw, waarschijnlijk op een oud bestaand fundament. Gedurende het regentschap van Matús Cák werd het voor het eerst aangemerkt als een groter centrum.

In het begin van de 15de eeuw werd het als een koninklijk bezit beschouwd van koningin Barbora en later Elisabeth. Van 1444 tot en met 1469 was het in bezit van de Pongrác clan uit Liptovský Mikuláš, waarna de eigenaren zich in een snel tempo opvolgden.

Tijdens de Thokoly opstand in de 17de eeuw werd het kasteel een schuilplaats. Daarbij werden de buitenste muren van het kasteel vernietigd door het leger van Leopold I in 1698. Sindsdien is Strečno een ruïne, en nu is het een nationaal cultureel monument.

Topoľčianky

Gotisch herenhuis uit de 15de/16de eeuw. Het huidige gezicht ontstond door de reconstructies in renaissance, barok en klassieke stijl. Tegenwoordig is het een museum van historisch meubilair.

Trenčín

Trenčín Het kasteel van Trenčín is bekend vanaf 1111. Oorspronkelijk een anti-Turkse vesting.

In de kasteelheuvel zijn inscripties die verwijzen naar de zege van de Romeinen over de Germanen, bevochten in 178.

Zvolen

Gebouwd in 1370-1382 in Italiaanse stijl als het zomerverblijf van de Hongaarse koning Ludwig de Grote. In de 16de, 17de en 18de eeuw is het herbouwd.

Nu is het een nationaal cultureel monument en is er een museum voor fijne kunsten.


Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour
(laatst gewijzigd op 14 januari 2015) Terug naar boven Terug naar boven