Slowakije.net op Twitter Slowakije.startpagina.nl Slowakije.net op Facebook
Woensdag 24 mei 2017 • naamdag van Ela
Uitgelicht

Vrútky Vrútky (7.298 inw.)


Slowakije.net steunt Gezondheidszorg in Nood


Kopstukken

Slowaakse beroemdheden uit heden en verledenOnder de titel 'kopstukken' passeren de bekende en beroemde Slowaken de revue.

Mist u uw favoriete Slowaak? Laat het weten, en als er genoeg 'stemmen' zijn wordt hij of zij zeker toegevoegd.


Mikuláš Dzurinda

Mikuláš Dzurinda

Voormalige minister-president


Geboren op 04-02-1955, te Spišský Štvrtok

Mikuláš Dzurinda werd op 30 oktober 1998 Minister-president van Slowakije. In 2002 werd hij herkozen. Na vervroegde parlementsverkiezingen in 2006 moest hij plaats maken voor Robert Fico.

Zijn partij, de Slowaakse Democratische en Christelijke Unie, vormde van 2002 tot 2006 een coalitie met de Christelijk-Democratische Beweging, De Nieuwe Burger Alliantie, en de Hongaarse Coalitie Partij. Deze coalitie haalde het einde niet en medio 2006 kwamen er vervroegde verkiezingen.

Dzurinda studeerde in 1979 af aan de Universiteit voor Transport en Communicatie in Žilina. Hij werkte van 1979 tot 1988 als economisch analist bij het VÚD (Transport Onderzoeksinstituut) in Žilina. Van 1998 tot 1990 was hij werkzaam als manager van de ICT afdeling van het regionale commissariaat van de CSD (Tsjechoslowaakse Staatsspoorwegen) in Bratislava.

Verder staat Dzurinda bekend als een fanatiek marathonloper. Hij liep vele malen de internationale vredesmarathon van Košice (persoonlijk record van 2.54'57" in 1996). In 2001 liep hij de New York City marathon en in 2003 de marathon van Londen.

Mikuláš Dzurinda is getrouwd en heeft 2 dochters. Naast Slowaaks spreekt hij Engels en Frans.


Robert Fico

Robert Fico

Minister-president van Slowakije


Geboren op 15-09-1964, te Topoľčany

Robert Fico is sinds 4 juli 2006 Minister-president van Slowakije.

Fico studeerde aan de juridische faculteit van de Comenius Universiteit in Bratislava en werd later werknemer van het instituut Staat en Recht van de Slowaakse Wetenschappelijke Academie. In 1987 sloot hij zich aan bij de Communistische Partij in Tsjechoslowakije.

Van 1990 tot 1991 studeerde Fico in de Verenigde Staten en na zijn terugkeer in Slowakije sloot hij zich in 1992 aan bij de Partij van Democratisch Links, en werd vice-voorzitter van die partij. Verder werd hij hoofdgedeputeerde van het instituut Recht van het Slowaakse Ministerie van Justitie, werd hij verkozen tot parlementslid en vertegenwoordigde hij Slowakije bij het Europese Hof voor de Mensenrechten.

In 1999 richtte Fico de partij Smer (Richting) op waar hij ook leider van werd. Alhoewel hij zijn partij als een moderne sociaal-democratische partij heeft neergezet, wordt hij vaak bekritiseerd voro zijn populisme.

Zijn relatief nieuwe links georienteerde partij, "Smer - Sociálna demokracia" (Richting - Sociale Democratie) won de parlementsverkiezingen van 2006. Fico formeerde een coalitie met de extreem rechtse SNS, Slovenská národná strana (Slowaakse Nationale Partij) van Ján Slota en de nationalistische "Ľudová strana - Hnutie za demokratické Slovensko" (Volkspartij - Beweging voor een Democratisch Slowakije). van de voormalige minister-president Vladimír Mečiar.

Externe link Website Robert Fico


Ivan Gašparovič

Ivan Gašparovič

President van Slowakije


Geboren op 27-03-1941, te Poltár

Ivan Gašparovič is de President van Slowakije. Hij werd In april 2004 hiertoe gekozen, en op 15 juni 2004 nam hij de taken over van zijn voorganger Rudolf Schuster.

binnenkort een uitgebreid verhaal over Ivan Gašparovič

Externe link Website Ivan Gašparovič


Adriana Karembeu Sklenaříková

Adriana Karembeu Sklenaříková

Topmodel


Geboren op 17-09-1971, te Brezno

Adriana studeerde medicijnen in Praag toen ze meedeed aan een modellenwedstrijd, en won. Ze verruilde haar vaderland Slowakije voor Parijs, waar ze haar carrière als model begon.

Alhoewel ze kansen kreeg om zich te ontwikkelen richting acteren, wees ze een filmrol af om haar carrière als model verder te ontwikkelen.

Adriana ontmoette haar man Christian Karembeu, een bekende Franse voetballer, in 1988 op een vlucht van Milaan naar Parijs. In december van hetzelfde jaar zijn ze getrouwd.


Peter Lipa

Peter Lipa

Jazz-artiest


Geboren op 30-05-1943, te Prešov

Peter Lipa is een van de beste jazz-artiesten in Europa, en de belangrijkste persoonlijkheid uit de Slowaakse jazzwereld, die niet alleen zingt en componeert, maar ook als promoter een vooraanstaande rol heeft in de jazzscene. Al jaren is hij de promoter van het Europese festival Bratislava jazz days.

Zijn wortels liggen in de blues, soul en klassieke mainstream. Lipa voelt zich het meest beïnvloed door de artiesten Jimmy Rushing, Ray Charles, Al Jarreau, Joe Cocker en Bobby McFerrin.

Op dit moment houdt hij zich veel bezig met muziek schrijven, waarbij hij samenwerkt met de beste Slowaakse tekstschrijvers.

Externe link Website Peter Lipa


Rudolf Schuster

Rudolf Schuster

Voormalige president


Geboren op 04-01-1934, te Košice

Rudolf Schuster is de vorige president van Slowakije.

Op 29 mei 1999 werd Schuster gekozen, en de inauguratie volgde op 15 juni van dat jaar.

Voor zijn presidentschap was Schuster 4 jaar lang burgemeester van Košice, zijn geboortestad.

Op 15 juni 2004 droeg hij het vaandel over aan Ivan Gašparovič, de winnaar van de recente presidentsverkiezingen.


Pavel Vilikovský

Pavel Vilikovský

Auteur


Geboren op 27-06-1941, te Palúdzka

Pavel Vilikovský is een van de belangrijkste Slowaakse prozaschrijvers. Hij begon zijn schrijverscarriere in de jaren zestig en speelt nog steeds een grote invloedrijke literaire rol in Slowakije. Pavel Vilikovský, zoon van de Tsjechische literatuurhistoricus Jan Vilikovský (1904-1946), vertrok eind jaren vijftig naar Praag om filmregie te studeren. Na twee jaar kwam hij terug naar Slowakije en studeerde in Bratislava van 1960 tot 1965 Slowaakse en Engelse taal en letterkunde.

Tijdens zijn studie werkte hij al op de redactie van het literaire maandblad Slovenské pohlady. In diet periode schreef hij ook kritieken. In de periode van 1970 tot 1976 werkte hij als redacteur bij uitgeverij Tatran. In de jaren zeventig en tachtig maakte hij meer naam als prozavertaler uit het Engels en Amerikaans. In de periode 1976 en 1996 was hij redacteur en hoofdredacteur van het literaire blad Romboid en vanaf 1996 werkt hij in de Slowaakse redactie van Readers Digest. Pavel Vilikovský woont in Bratislava.

Zoals velen van zijn generatie, debuteerde ook Vilikovský in het tijdschrift Mladá tvorba (het verhaal Viac než kedykolvek, Meer dan ooit, 1961). Zijn prozadebuut Citová výchova v marci (Sentimentele opvoeding in maart) – een bundel van verhalen – publiceerde hij echter pas in 1965. Na een lange zwijgzame periode kwam in 1983 zijn tweede boek uit: Prvá veta spánku (De eerste zin van de slaap): een novelle met een misdaadsmotief. Al vóór de publicatie van dit boek schreef Vilikovský enkele prozawerken die hij pas eind jaren tachtig liet verschijnen.

In 1989 gaf hij drie boeken uit: een boek intieme verhalen, genoemd Eskalácia citu (De escalatie van het gevoel), de novelle Kôň na poschodí, slepec vo Vrábľoch (De paard op de verdieping, de blinde in Vrábľe) en een groteske novelle met de titel Vecne je zelený... (Hij is altijd groen...). Samen met de Hongaarse in Slowakije woonachtige schrijver Lajos Grendel (*1948), gaf Vilikovský onder de titel Slovenský Casanova (De Slowaakse Casanova) een sterk ironisch boekje met fictieve erotische brieven van een communistische apparatsjik uit.

Het volgende boek Peší príbeh (Het wandelverhaal, 1992) is een misdaadsverhaal, dat zich in de jaren zestig afspeelt. De bundel met verhalen Krutý strojvodca (De wrede locomotiefbestuurder, 1996) bevat teksten welke de laatste dertig jaar zijn geschreven. In de jaren negentig schreef Vilikovský ook feuilletons en columns voor verschillende kranten, die hij samen met de columns van de satiricus Tomáš Janovic (*1934) onder de titel Okrídlená klietka (De kooi met vleugels) in 1999 uitgaf. In 2001 kwam van P. Vilikovský een omvangrijker roman uit: Posledný kôň Pompejí (Het laatste paard van Pompeï) dat de auteur al in de jaren zestig schreef.

Bron: Vakgroep Nederlands in Wenen (http://www.ned.univie.ac.at/)


IJshockey-team 2002

IJshockey-team 2002

Wereldkampioen ijshockey 2002


Het Slowaakse ijshockeyteam dat in 2002 deelnam aan het WK ijshockey in Zweden, maakte zich onsterfelijk door Slowakije wereldkampioen te maken. Dit resultaat wordt door velen gezien als het grootste sportieve succes in de nog korte Slowaakse geschiedenis.

Heel Slowakije was trots op haar zlatí chlapci (gouden jongens). Na het winnen van de finale barstte een groot feest los in Slowakije, en de spelers werden bij hun terugkeer uit Zweden als helden onthaald.

Lees meer over ijshockey in Slowakije...Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour
Terug naar boven Terug naar boven