Slowakije.net op Twitter Slowakije.startpagina.nl Slowakije.net op Facebook
Woensdag 24 mei 2017 • naamdag van Ela
Uitgelicht

Revúca Revúca (13.466 inw.)


Slowakije.net steunt Gezondheidszorg in Nood


Natuurgebieden

Nationale parken in Slowakije


Slowakije kent vele uitgestrekte natuurgebieden. Een aantal gebieden wordt door de staat beschermd, en hebben de status 'nationaal park'.

TANAP — Tatranský národný park

Nationaal park Hoge Tatra


Dit is niet alleen het grootste maar ook het oudste nationale park van Slowakije. Het park werd al in 1949 opgericht en omvat 738 vierkante kilometer op het grondgebied van de regio's Žilina en Prešov. Bovendien loopt het op Pools grondgebied door in het gelijknamige Poolse nationale park.
Het met sneeuw bedekte meer van Štrbské Pleso
Het park is gelegen in het het Tatragebergte, de hoogste bergketen van de Karpaten, met een uniek landschap met markante sporen van gletsjers en het grootste aantal gletsjermeren (pleso).

De bergtop Gerlachovský štít is met 2655 boven zeeniveau het hoogste punt van het park, en tevens het hoogste punt van Slowakije.

Het gebied is rijk aan plant- en diersoorten. Ook zijn er vele chalets en ontspanningsfaciliteiten. Het park biedt 600 km aan wandelpaden en 16 gemarkeerde en onderhouden mountainbikepaden.

UNESCO
Het Pools-Slowaakse biosferische reservaat Tatry, dat sinds 1993 op de lijst met biosferische reservaten van UNESCO staat, maakt onderdeel uit van TANAP.

Externe link UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization)
Externe link Vysoké Tatry.com


NAPANT — Národný park Nízke Tatry

Nationaal park Lage Tatra


Het Nationale park Lage Tatra is met 728 vierkante kilometer maar een fractie kleiner dan het park van de Hoge Tatra. Het park ligt tussen de valleien van de rivieren Váh en Hron, verdeeld over de regio's Banská Bystrica, Žilina en Prešov.

Het gebied bestaat uit almlandschappen in het hooggebergte, met een groot aantal grotten en bebosde valleien. In dit gebied vindt veel bosbouw plaats en het heeft een interessante mijnbouwgeschiedenis. Met name het Demänovská dal, met een groot grottenstelsel, en de toppen van Chopok en Ďumbier (2043 boven zeeniveau) zijn de moeite waard.

Externe link Nízke Tatry.com


PIENAP — Pieninský národný park

Nationaal park Pieniny


Met houten vlot de Dunajec af Pieniny is met een omvang slechts 37,5 vierkante kilomter het kleinste nationale park van Slowakije. Het ligt in de regio Prešov, in het westelijke Pieninygebergte tegen de Poolse grens aan.

Het is een schitterend gebied in de klippengordel, met het prachtige ravijn waarin de rivier Dunajec stroomt, en de karakteristieke streek Zamagurie.

Vanaf het nationale monument Červený Kláštor (rode klooster) in het gelijknamige historische dorpje is het mogelijk om met houten vlotten de Dunajec af te dalen.

Externe link Pieniny.sk


Národný park Malá Fatra

Nationaal park Kleine Fatra


Nationale park Kleine Fatra is een park in het noordelijke deel van het Malá Fatrageberte, in de meest westelijke bergketen van de Karpaten. Het gebied is vanaf 1967 beschermd en sinds 1988 een nationaal park.

Het landschap bestaat uit de indrukwekkende kalksteenformaties van Rozsutce, Ťavie hrby (kameelrug) en Suchý, met de steile alpenweiden van Stoh, Poludňový Grúň, Chleb, Malý en Veľký Fatranský Kriváň.

Het gebied wordt voor 83 procent bestreken met bossen. Talrijke soorten planten en dieren komen alleen in hier voor. Het park staat tevens bekend als het land van Jánošík, een Slowaakse nationale held.

Waterval in het Slowaaks Paradijs

Národný park Slovenský raj

Nationaal park Slowaaks paradijs


Het Nationale park Slowaaks Paradijs is gelegen in het oosten van het land, verdeeld over de regio's Banská Bystrica, Prešov en Košice.

De naam Slovenksy raj (Slowaaks paradijs) werd voor het eerst geopperd in het tijdschrift Krásy Slovenska 1921. In 1988 werd het gebied een nationaal park.

Het herbergt een uniek relief van bergen, ongeëvenaarde ravijnen en hoogvlaktes.

De wereldwijd bekende Dobšinská ijsgrot

Verder zijn er de Stratenská grotten (het grootste grottenstelsel van Slowakije), de wereldwijd bekende Dobšinská ijsgrot en een zeer gevarieerde flora en fauna.

Het park biedt ongeveer 300 kilometer aan wandelpaden. De ravijnen zijn te doorkruisen met behulp van ijzeren en houten ladders, kettingen en bruggen. Beroemd is het Tomášovský výhľad, een uitzicht dat een boeiende blik in het diepe ravijn van de rivier de Hornád biedt.

Externe link Slovenský Raj.sk


Národný park Muránska planina

Nationaal park Muránska planina


Goed behouden gebleven hoogvlakte met grotten in Suché Doly en een bron in de Furmanec vallei, de ravijnen van de Hrdzavá en Voniaca vallei, met de bebosde Fabova hoľa, Malá en Veľká Stožka. Traditionele mijnbouw is er in Horehronie. In Veľká Lúka wordt het inheemse paardenras van de Karpaten gefokt.


Nationaal park Poloniny (Národný park Poloniny)

Gebied met heuvelachtige zandsteenformaties en goed bewaard gebleven beuken- en dennenbeukenwouden in de Oostelijke Karpaten. Het nationale park grenst aan Polen en de Oekraïne, en heeft flora en fauna die typisch is voor de Oost-Karpaten, met nog bestaande bergweides (Poloniny). Een typisch gezicht zijn de in het nationale park behouden gebleven schilderachtige houten orthodoxe kerken.


Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour
(laatst gewijzigd op 14 januari 2015) Terug naar boven Terug naar boven