Slowakije.net op Twitter Slowakije.startpagina.nl Slowakije.net op Facebook
Woensdag 24 mei 2017 • naamdag van Elacampings Uitgelicht

Dunajská Streda Thermalpark Dunajská Streda Thermalpark
(Dunajská Streda)


Slowakije.net steunt Gezondheidszorg in Nood


Paragliden

Sport in opkomst


Geschreven door Evelyn de Meijer

Slowakije heeft een prachtige natuur met veel hoge bergen. Dit aan Oostenrijk liggend land heeft in het hart van zijn grenzen veel hoge bergen. Wat het ideaal geschikt maakt voor avontuurlijke sporten als paragliden en bergklimmen.

Paragliden in Slowakije Paragliden is een steeds populairdere wordende sport in Slowakije. Het gebied Donovaly in het centrum van Slowakije is hier dan ook bekend om. Het fijne voor de ervaren paraglider of hangglider is dat je met de skilift helemaal naar het startpunt kan gaan, wat veel problemen bespaart aangezien je niet met je auto omhoog moet en die nog eens later moet op halen of dat je per ritje een taxi moet betalen.

Skiliften zijn dan wel niet gratis maar stukken goedkoper dan het taxi busje dat normaal altijd klaar staat om deze vliegsporters naar boven te brengen. Het grote bereik van deze skiliften genaamd de 'Tatras Cableways' is een droom voor elke para- en hangglider en bestaan uit 3 verschillende speciale kabelbaangondels in het Hoge Tatra-gebied.

Natuurlijk hoef je van deze luxe niet te profiteren en gaat de echte paraglider de ultieme droom aan door de berg zelf te beklimmen, misschien nog een lunch te nemen op de top van de berg bij één van de vele restaurants en hostels op de verschillende bergen van het Hoge Tatra-gebied. Door zich daarna klaar te maken voor het vertrek op het juiste moment van de dag, wachtend op de juiste termiek rond een uurtje of 12 in de middag en zo uren rond te zweven boven de hoogste pieken van Slowakije.

Ben je hier nog niet gekwalificeerd toe dan zeg ik je niet langer te wachten en op zoek te gaan naar de vele paraglidecursusen die er worden aangeboden. Ook Slowakije heeft hier zijn pioniers en zijn volgers in. De sport word steeds meer beoefend en dus zijn er misschien net als jij ook altijd wel weer beginners. Je kan nu een weekcursus nemen als gevorderde, een beginnende start cursus doen of een tandem vlucht nemen mocht je alleen even de vrijheid willen proeven.

Het is ook mogelijk vliegtrips te maken door Slowakije, waar je dus telkens ergens anders zal vliegen en van hotel naar appartement zal reizen met een groep en een cursusleider die precies de hotspots weet te vinden en het gebied op zijn duimpje kent.

Bergtop Kriváň Het is wel aan te raden de vliegweek in een gunstig jaargetij te boeken, wat ook weer van je ervaring afhangt. Ga niet in de zomer als je net begint omdat de termiek dan erg sterk is en je vaak na de middag niet meer kan vliegen als onervarende. De maand van mei en september/oktober zijn dan ideaal. De prijzen kunnen liggen rond de 800 euro per cursus, inclusief uitrusting. Reis en accomodatie is dan niet inbegrepen. Vaak kan je bij een hostel of bed & breakfast goedkoop logeren. Tandemvluchten kosten tussen de 70 en 120 euro, wat verschilt of je een simpele glijvlucht wil, termiek wil vliegen of je extreem acrobatische stunts wilt meemaken.

Natuurlijk kan je altijd ook met je beide benen veilig aan de grond blijven en de bergen verkennen via de vele aangegeven wandel- en bergbeklimroutes. Hier kan je de volgende bergen beklimmen wat tussen de 5 en 10 uur goed te doen is, afhankelijk welke berg je beklimt. Kriváň, Predné Solisko, Rysy, Kôprovský en Vysoká. Op de meeste bergen vind je ook weer leuke restaurants waar je lekker van het uitzicht kan genieten.


Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour
(laatst gewijzigd op 14 januari 2015) Terug naar boven Terug naar boven