Slowakije.net op Twitter Slowakije.startpagina.nl Slowakije.net op Facebook
Vrijdag 19 januari 2018 • naamdag van DrahomíraUitgelicht

Kremnica Kremnica (5.822 inw.)


Slowakije.net steunt Gezondheidszorg in Nood


Regio's & plaatsen

Streken, steden, dorpen


Plaatsen in Bratislavský kraj Plaatsen in Trenčianský kraj Plaatsen in Nitrianský kraj Plaatsen in Trnavský kraj Plaatsen in Žilinský kraj Plaatsen in Banskobystrický kraj Plaatsen in Prešovský kraj Plaatsen in Košický kraj Plaatsen in Nitrianský kraj Plaatsen in Košický kraj De straat Michalská in het oude centrum van Bratislava

Bratislava

Ligging van Bratislava in Slowakije

Bratislava feiten en cijfers
regionale hoofdstad
regio: Bratislava
aantal inwoners: 428.672
oppervlakte: 367,59 m2
hoogte: 126-514 m.
website: bratislava.sk

De hoofdstad Bratislava is gelegen in de uiterste westen van Slowakije, grenzend aan Oostenrijk. Tussen het grootste deel van de stad (waaronder de historische binnenstad) en de voorstad Petržalka, stroomt de rivier de Donau.

Verleden
Bratislava kent een lange geschiedenis met diverse historische mijlpalen. De eerste volkeren die in deze regio hun sporen hebben achtergelaten waren de Kelten, Germanen en Romeinen, later kwamen de Avaren en Slaven.

De voorouders van de huidige bevolking vestigden zich in de 5e en 6e eeuw. Ze bouwden grote vestingen in Bratislava en Devín, die het centrum vormden van het Groot Moravische Rijk.

Van 1563 tot 1830 was Bratislava als hoofdstad van Hongarije de zetel van de Hongaarse Rijksdag en fungeerde het tevens als kroningsstad. 10 Hongaarse koningen, 8 van hun vrouwen en 1 Hongaarse koningin, Maria Theresia, werden gekroond in Bratislava. In deze tijd werd Bratislava bezocht door prominenten als Mozart, Haydn, Beethoven en Liszt.

Bratislava dankt haar huidige naam aan Bratislav, de laatste Slavische leider van het Groot Moravische Rijk. Eerder stond Bratislava bekend onder haar Duitse naam Pressburg, en haar Hongaarse naam Pozsony.

Heden
Bratislava is nu een moderne hoofdstad, met de presidentszetel, de belangrijkste overheidsorganen en diplomatieke vertegenwoordigingen. Verder heeft ook het uitgaansleven zich sterk ontwikkeld, met vele restaurants, café's, terrasjes en enkele grote winkelcentra.

Bratislava is de meest bezochte stad van Slowakije, iets wat mede te danken is aan de vele historische en culturele monumenten. Het belangrijkste monument is de burcht van Bratislava (Bratislavský Hrad), dat altijd al een baken van de stad was, en van ver te zien is.

Andere nationale monumenten zijn Academia Istropolitana (de oudste Slowaakse universiteit, opgericht door de Hongaarse koning Matyáš Korvin in 1465), de kathedraal St. Martin, het Evangelische Lyceum, de ruïne Devín en de rooms-germaanse 3e eeuwse Villa Rustica.

Gebruik plattegrond: Je kunt in- en uitzoomen door de navigatieknoppen aan de rechterkant te gebruiken. Bewegen over de kaart kan door de rechtermuisknop in te houden en in de gewenste richting te slepen.

Terug naar overzichtskaart met regio Bratislava.


Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour
Terug naar boven Terug naar boven