Slowakije.net op Twitter Slowakije.startpagina.nl Slowakije.net op Facebook
Vrijdag 19 januari 2018 • naamdag van DrahomíraUitgelicht

Topoľčany Topoľčany Kaart/plattegrond (28.968 inw.)


Slowakije.net steunt Gezondheidszorg in Nood


Regio's & plaatsen

Streken, steden, dorpen


Plaatsen in Bratislavský kraj Plaatsen in Trenčianský kraj Plaatsen in Nitrianský kraj Plaatsen in Trnavský kraj Plaatsen in Žilinský kraj Plaatsen in Banskobystrický kraj Plaatsen in Prešovský kraj Plaatsen in Košický kraj Plaatsen in Nitrianský kraj Plaatsen in Košický kraj Het plein Námestie SNP in Zvolen

Zvolen

Ligging van Zvolen in Slowakije

Zvolen feiten en cijfers
regio: Banská Bystrica
aantal inwoners: 46.359
oppervlakte: 98,7 m2
hoogte: 293 m.
website: zvolen.sk

Zvolen ligt in het Pohroniegebied, de vallei van de rivier Hron. De stad is ingesloten door de rivieren Hron (aan de noordwestkant) en Slatina (aan de zuidkant). Ten zuidwesten van stad vloeit de Slatina over in de Hron. Als knooppunt van spoorwegen, met de ligging aan de E571 (de zuidelijke route van west naar oost), en luchthaven Sliač nabij is Zvolen goed ontsloten.

Námestie SNP is het oudste deel van de stad, het plein is tegenwoordig een voetgangerszone en centrum van het sociale leven in de stad.

Historie
In 2003 vierde de stad Zvolen haar 760-jarig bestaan. Het eerste betrouwbare document van de onafhankelijke koninklijke stad Zvolen is het koninklijke handvest van Koning Belo IV van 28 december 1243, waarin de stadsprivileges van Zvolen werden hersteld.

Zvolen leefde jarenlang onder de hoede van de burcht, tegenwoordig bekend als de Verlaten Burcht, die de zetel was van de koninklijke 'komitat', een gebied dat zich uitstrekte over het gehele huidge midden-Slowakije. Het belang van deze kolossale burcht (verdeeld in een hoge en lage burcht, en met een grondgebied van ruim 7 hectare) vervaagde na de bouw van een nieuwe burcht direct in de stad.

De wreedste periode in de geschiedenis van Zvolen was de 16de eeuw, toen het voortdurend het toneel was van de strijd om de troon tussen de Hongaren, de Turken en de Tartaren. In de jaren 1580 brak een pestepidemie uit en tweemaal werd de stad getroffen door een grote brand, in 1601 en in 1708.

Zvolen is ook verbonden met de naam van Ľudovít Štúr, die namens de stad de eerste gedeputeerde was in het Hongaarse parlement. Štúr probeerde onder andere de vrijheid voor de Slowaken, erkenning van de Slowaakse taal en gelijke rechten voor alle burgers te verwerven.

Volgend op de eerste wereldoorlog, wordt op 28 oktober 1918 de republiek Tsjechoslowakije opgericht, in de daaropvolgende zomer wordt Slowakije binnengevallen door communistische Hongaarse Republikeinse Orde, die in juni ook Zvolen bezetten. Na de tweede wereldoorlog, waar ook Zvolen gehavend uit kwam, begon de wederopbouw van de stad, waarbij ook de aanleg van watervoorzieningen en de riolering werden meegenomen, gevolgd door het elektriciteitsnetwerk.

Gebruik plattegrond: Je kunt in- en uitzoomen door de navigatieknoppen aan de rechterkant te gebruiken. Bewegen over de kaart kan door de rechtermuisknop in te houden en in de gewenste richting te slepen.

Terug naar overzichtskaart met regio Banská Bystrica.


Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour
Terug naar boven Terug naar boven