Slowakije.net op Twitter Slowakije.startpagina.nl Slowakije.net op Facebook
Vrijdag 19 januari 2018 • naamdag van DrahomíraUitgelicht

Tisovec Tisovec (4.215 inw.)


Slowakije.net steunt Gezondheidszorg in Nood


Regio's & plaatsen

Streken, steden, dorpen


Plaatsen in Bratislavský kraj Plaatsen in Trenčianský kraj Plaatsen in Nitrianský kraj Plaatsen in Trnavský kraj Plaatsen in Žilinský kraj Plaatsen in Banskobystrický kraj Plaatsen in Prešovský kraj Plaatsen in Košický kraj Plaatsen in Nitrianský kraj Plaatsen in Košický kraj Historisch uitzicht over de hoofdstraat (Hlavná) in Trnava

Trnava

Ligging van Trnava in Slowakije

Trnava feiten en cijfers
regionale hoofdstad
regio: Trnava
aantal inwoners: 71.929
oppervlakte: 71,53 m2
hoogte: 146 m.
website: trnava.sk

Trnava is een van de oudste steden in Slowakije. De stad gold als aantrekkelijke vestigingslocatie vanwege de heuvelachtige vruchtbare grond, en omdat twee belangrijke handelsroutes uit de oudheid elkaar daar kruisen, te weten die van Tsjechiƫ naar Hongarije en van het Middelandsezeegebied naar Polen.

Trnava was de eerste Slowaakse stad die koninklijke privileges ontving, en wel van de Hongaarse koning Belo IV. De Hongaarse keizer Luis I tekende in Trnava een vriendschapsverdrag met de Tsjechische koning Karel IV.

De Turkse bezetting van centraal-Hongarije, halverwege de 16e eeuw, dreef vele Hongaren naar Trnava, dat vervolgens uitgroeide tot het culturele en religieuze centrum van Hongarije. Aan de talrijke gebouwen uit deze periode dankt Trnava de bijnaam 'het Slowaakse Rome'.

In 1635 werd de universiteit van Trnava opgericht, op dat moment de enige Hongaarse universiteit. Toen deze universiteit in 1777 naar naar het Hongaarse Buda werd verplaatst verloor Trnava haar aanzien als vooraanstaande universiteitsstad.

Tijdens de bestuurlijke vernieuwing in Slowakije werd Trnava in 1996 regionale hoofdstad. Trnava heeft als onderdeel van het N.E.W.S.-project een samenwerkingsverband met de steden Dordrecht (Nederland) en Granada (Nicaragua). Er zijn in totaal 5 van deze samenwerkingsdriehoeken tussen steden uit Slowakije, Nederland en Nicaragua.

Externe link N.E.W.S.-project

Gebruik plattegrond: Je kunt in- en uitzoomen door de navigatieknoppen aan de rechterkant te gebruiken. Bewegen over de kaart kan door de rechtermuisknop in te houden en in de gewenste richting te slepen.

Terug naar overzichtskaart met regio Trnava.


Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour
Terug naar boven Terug naar boven