Slowakije.net op Twitter Slowakije.startpagina.nl Slowakije.net op Facebook
Vrijdag 19 januari 2018 • naamdag van DrahomíraUitgelicht

Levice Levice Kaart/plattegrond (36.538 inw.)


Slowakije.net steunt Gezondheidszorg in Nood


Regio's & plaatsen

Streken, steden, dorpen


Plaatsen in Bratislavský kraj Plaatsen in Trenčianský kraj Plaatsen in Nitrianský kraj Plaatsen in Trnavský kraj Plaatsen in Žilinský kraj Plaatsen in Banskobystrický kraj Plaatsen in Prešovský kraj Plaatsen in Košický kraj Plaatsen in Nitrianský kraj Plaatsen in Košický kraj Mariánske Námestie, het centrale plein in Žilina

Žilina

Ligging van Žilina in Slowakije

Žilina feiten en cijfers
regionale hoofdstad
regio: Žilina
aantal inwoners: 85.400
oppervlakte: 80,03 m2
hoogte: 344 m.
website: zilina.sk

Halverwege de 14de eeuw behoorde Žilina tot de belangrijkste steden in het noordwesten van Slowakije.

De stad was verdeeld in 140 kavels die een stratenplan vormden met een groot rechthoekig plein (Mariánske Námestie) in het midden. Oneffenheden in deze indeling kwamen enkel voor nabij de burcht, waar de kavels op aansloten. Het historische centrum heeft nog steeds deze symetrische indeling.

Opvallend aan de huizen rondom het marktplein zijn de open passages met booggewelven op de begane grond aan de voorkant van de huizen. Grote branden in 1744 en 1756 leidden tot veel nieuwbouw. Naast handel werden ambachten de belangrijkste bron van welvaart. Door de achteruitgang van de ambachten aan het eind van de 18de eeuw stagneerde de ontwikkeling van Žilina.

In de tweede helft van de 19de eeuw begon de stad weer te groeien. Langs de oude stadsmuren ontstonden woonhuizen. In 1872 werd de spoorlijn tussen Košice en het Tsjechische Bohumín in gebruik genomen, en in 1883 werd Žilina via de spoorlijn die langs de rivier de Váh loopt verbonden met Bratislava.

Tijdens de eeuwwisseling naar de 20ste eeuw groeide Žilina uit tot industrieel en cultureel centrum. Tevens beschikt de stad over een universiteit.

Gebruik plattegrond: Je kunt in- en uitzoomen door de navigatieknoppen aan de rechterkant te gebruiken. Bewegen over de kaart kan door de rechtermuisknop in te houden en in de gewenste richting te slepen.

Terug naar overzichtskaart met regio Žilina.


Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour
Terug naar boven Terug naar boven