Slowakije.net op Twitter Slowakije.startpagina.nl Slowakije.net op Facebook
Woensdag 24 mei 2017 • naamdag van Ela
Uitgelicht

Kežmarok Kežmarok (17.383 inw.)


Slowakije.net steunt Gezondheidszorg in Nood


De Slowaakse Republiek

Feiten, cijfers en achtergrondenNationale symbolen

Vlag van Slowakije De nationale vlag van Slowakije bestaat uit drie gelijke horizontale banen, in de kleuren wit, blauw en rood (van boven naar beneden). De kleuren van de vlag zijn de Pan-Slavische kleuren en zijn sinds 1848 in gebruik als symbool van de Slowaken binnen Oostenrijk-Hongarije, waar Slowakije toen deel van uitmaakte, en later binnen Tsjechoslowakije.

Op 1 maart 1990, toen de Slowaken meer autonomie verkregen, werd de wit-blauw-rode vlag de officiële vlag van de Slowaakse Republiek in Tsjechoslowakije. Het nationale wapenschild van Slowakije staat pas sinds 3 september 1992 op de linkerhelft van de vlag. Het wapen werd aan de vlag toegevoegd om deze te onderscheiden van de vlaggen van Rusland en van Slovenië.

Nationale wapen van Slowakije Het nationale wapenschild van Slowakije is een oud-Gotisch schild. Het bestaat uit drie blauwe heuvels tegen een rode achtergrond. Op de middelste heuvel staat een zilveren dubbel kruis.

De heuvels symboliseren de drie bergketens de Tatra, de Fatra en de Mátra. Die laatste bergketen ligt in Hongarije. Het wapen staat sinds 3 september 1992 op de vlag van Slowakije.

Staatsvorm

De Slowaakse Republiek is opgericht op 1 januari 1993, als een soevereine democratische staat met een parlementaire regering.

Ivan Gašparovič Staatshoofd is de president, die d.m.v. rechtstreekse verkiezingen gekozen wordt voor een periode van 5 jaar. De huidige president is Ivan Gašparovič. De Nationale Raad van de Slowaakse Republiek is de wettelijke macht. Deze bestaat uit 150 vertegenwoordigers, die worden gekozen voor een periode van 4 jaar.

Robert Fico Het hoogste orgaan van de uitvoerende macht is de regering met haar voorzitter aan het hoofd. De huidige minister-president is Robert Fico.

Internationale organisaties

Slowakije is lid van onder andere de volgende organisaties:
Europese Unie, NATO (NAVO), Verenigde Naties, UNESCO, OECD, OBSE, CERN, WHO (Wereld Gezondheidsorganisatie) en Interpol.

Geografie

De hoofdstad van Slowakije is Bratislava (428.672 inwoners). Het land is onderverdeeld in 8 regio's, elk genoemd naar hun hoofdstad: Bratislava, Trnava, Trenčín, Nitra, Žilina, Banská Bystrica, Prešov en Košice. De regio's bestaan weer uit in totaal 79 districten.

Slowakije, de acht regio's en hun hoofdsteden

De totale oppervlakte van Slowakije bedraagt 49.035 km2. Het land grenst aan Tsjechië, Polen, Oekraïne, Hongarije en Oostenrijk. Het Slowaakse grondgebied is van west naar oost uitgestrekt over een lengte van 428 km. Het heeft een maximale breedte van 196 km en een minimale breedte van 77 km.

Het meest westelijke punt bevindt zich aan de Morava-rivier bij Záhorska Ves (16° 50' OL). De meest oostelijke gemeenschap is Nová Sedlica bij Humenné (22° 34' OL). De meest noordelijke gemeenschap is Oravská Polhora (49° 37' NB) en de zuidelijkste is Patince bij Komárno (47° 44' NB).

Slowaakse regio's en plaatsen

Bevolking

Het aantal inwoners bedraagt 5.379.455, waarvan 51,4 procent vrouw. De bevolkingsdichtheid is 109 inwoners per km2.

De verhoudingen naar ethnische achtergrond zijn: Slowaaks (85,8%), Hongaars (9,7%), Roma (1,7%), Tsjechisch (0,8%), Oekraïens, Russisch, Duits, Pools en overig (2%).

De verhoudingen naar religie zijn: 84,1% gelovigen, waarvan: Rooms-Katholiek (68,9%), Evangelistisch (6,9%), Grieks-Katholiek (4,1%), Gereformeerd (2%), onbepaald (2,2%), atheïst (13,7%).

Volkslied

Het Slowaakse volkslied is geschreven door Janko Matuska in de 19de eeuw.
Hieronder de tekst, en een Engelse vertaling.

Nad Tatrou sa blýska, hromy divo bijú,
nad Tatrou sa blýska, hromy divo bijú.

Zastavme ich, bratia, veď sa ony stratia,
Slováci ožijú,
zastavme ich, bratia, veď sa ony stratia,
Slováci ožijú.

To Slovensko naše posiaľ tvrdo spalo,
to Slovensko naše posiaľ tvrdo spalo.

Ale blesky hromu vzbudzujú ho k tomu,
aby sa prebralo,
ale blesky hromu vzbudzujú ho k tomu,
aby sa prebralo.

Lightning flashes over the Tatra, the thunder pounds wildly,
lightning flashes over the Tatra, the thunder pounds wildly.

Let them pause, brothers, they will surely disappear,
the Slovaks will revive,
let them pause, brothers, they will surely disappear,
the Slovaks will revive.

This Slovakia of ours has been fast asleep until now,
This Slovakia of ours has been fast asleep until now.

But the thunder and lightning are encouraging
it to come alive,
but the thunder and lightning are encouraging
it to come alive.

Het Slowaakse volkslied

Klimaat

Slowakije bevindt zich in een gematigd klimaat. Het ligt aan de grens van twee macro-klimatologische gebieden: het Atlantische klimaatgebied (vochtig klimaat) en het Continentale klimaatgebied (droog, met sterkte temperatuurswisselingen).

De gemiddelde temperatuur, op jaarbasis, is daarom in de hoger gelegen gebieden het laagst, met 3,7°C (Lomnický top). Het warmste gebied van Slowakije is het de Donauvlakte, met 10,3°C.

Planten en dieren

Slowakije kent een grote rijkdom aan planten. Ondanks de kleine omvang van het land komen er meer dan 2.400 verschillende plantensoorten voor.

Omdat Slowakije overwegend bergachtig is, zijn er vele uitgestrekte bossen. Daarmee staat het in Europa op de derde plaats, na Finland en Zweden.

In de cultuursteppe overweegt de steppenfauna, met knaagdieren (haas, eekhoorn en veldmuis) en gevogelte (patrijs, fazant, kwartel en de beschermde trapgans). Voor de loofwouden karakteristieke dieren zijn spreeuw, specht, mees, relmuis, wilde kat en wild zwijn. In de naaldwouden komen korhoen, houtsnip, bruine beer, marter en lynx voor.

In de hogere gebergtes, boven de boomgrens, leven de klipgeit, marmot, sneeuwveldmuis en das. De rivieren en meren bevatten talrijke soorten vissen en watervogels.

Economie

Slowakije was tot 1918 een onderdeel van Oostenrijk-Hongarije. Destijds werd de economie overheerst door mijnbouw en landbouw, de industriële produktie was onderontwikkeld. Na 1918 maakte Slowakije deel uit van Tsjechoslowakije. Gedurende deze periode stagneerde de Slowaakse economie min of meer. Kleinschalige landbouw had de overhand, en het wegennet was niet voldoende uitgebouwd. Alleen de machine- en chemische industrie ontwikkelden zich enigszins.

Na de Tweede Wereldoorlog vond een grootschalige industrialisering van Slowakije plaats. De industriële produktie steeg enorm en nam een leidende positie in de Slowaakse economie. Een snelle vooruitgang werd ook bereikt op het gebied van transport, met de in gebruikname van de zuidelijke spoorverbinding, en de verdubbeling van het spoor van Košice naar Poprad. Daarbij komt dat de kwaliteit van het wegtransport verbeterde. Een andere mijlpaal was de aanleg van pijpleidingen voor gas en olie.

Industrie

De industriële produktie is een belangrijk deel van de economie, en draagt voor 28 % bij aan het BNP. De belangrijkste industrieën zijn de machine- en de chemische industrie.

Auto-industrie
De afgelopen jaren hebben meerdere internationale autoproducenten ervoor gekozen om hun produktie (deels) te verplaatsen naar Slowakije. Factoren als lagere lonen en een aantrekkelijk belastingklimaat hebben er in bijgedragen dat grote producenten als Volkswagen/Audi, KIA en Citroën productiefaciliteiten in Slowakije hebben opgestart.

 VestigingenIn produktie in Slowakije
Audi (Volkswagen AG)BratislavaAudi Q7
Kia Motors (Hyundai Kia Automotive Group)ŽilinaKIA c'eed
Citroën (PSA Peugeot Citroën)TrnavaCitroën C3 Picasso


De aanwezigheid van deze grote producenten brengt veel extra werkgelegenheid met zich mee doordat ook toeleveranciers zich vestigen in de nabijheid van de fabrieken.

Land- en tuinbouw

De afwisseling in zowel bodem als klimaat maken het mogelijk om een grote verscheidenheid aan gewassen te verbouwen, van veeleisende gewassen als mais, tarwe, suikerbiet, tabak en wijn tot makkelijke gewassen als aardappels en haver.

Transport

Door de ligging aan knooppunten van Europese handelsroutes, speelt Slowakije een belangrijke rol in het internationale transportverkeer. De Donauvlakte en de Oost-Slowaakse vlakte hebben een goed ontwikkeld wegennet, terwijl het in de bergachtige gebieden van het midden en het oosten van Slowakije minder dicht is.

In het midden van Slowakije volgen de wegen en spoorwegen de loop van de rivieren. In Slowakije zijn allerlei soorten van transport aanwezig.

Toerisme

Slowakije is een boeiende en kleurrijke toeristische bestemming. De diversiteit van het landschap, het prettige klimaat en de hydrologische omstandigheden, de rijkdom aan cultureel en historisch erfgoed leveren hieraan een bijdrage.

De belangrijkste toeristische gebieden zijn de hooggebergten (wandelen, bergbeklimmen, recreatie, kuren), met name de hoge Tatra, lage Tatra, kleine Fatra en grote Fatra. De stuwmeren Orava, Liptovská Mara, Zemplínska Šírava, Domaša, etc. zijn gedurende de zomermaanden erg populaire recreatiegebieden.

Slowakije is rijk aan thermische en mineraalbronnen. Vooral van de bronnen die een heilzame werking hebben wordt veelvuldig gebruik gemaakt. Slowakije telt 23 kuuroorden. Wereldberoemd zijn de kuuroorden van Piešťany, Trenčíanske Teplice en Bardejov. Recentelijk is men begonnen met het intensiever gebruiken van de thermische bronnen in Zuid-Slowakije (Patince, Štúrovo, Santovka, Čalovo, Podhájska).

Vooral historische en culturele monumenten (vestingen, burchten, kastelen), culturele evenementen, musea, gallerieën en tentoonstellingen zijn trekpleisters voor de Slowaakse steden. Verder zijn er talrijke sportevenementen en sportfaciliteiten (zwembaden, skiliften).

Tijd

Slowakije ligt, net als de meeste West- en Centraal-Europese landen, in de Centraal-Europese tijdzone, deze loopt 1 uur voor op Greenwich Mean Time.

In de zomer geldt de Centraal-Europese zomertijd, die ingaat op de laatste zondag van maart en afloopt op de laatste zondag van oktober. Ook hiermee loopt Slowakije in de pas met de rest van Europa.

Geografisch ligt Slowakije ten opzichte van België en Nederland aan de andere kant van de Centraal-Europese tijdzone. Terwijl België en Nederland in het westen grenzen aan een vroegere zone, grenst Slowakije in het oosten aan een latere zone. Hierdoor komt in Slowakije de zon ruim een uur eerder op, en gaat deze dus ook ruim een uur eerder onder. Dit heeft tot gevolg dat het in de zomer extreem vroeg licht wordt, terwijl het in de winter al heel erg vroeg donker wordt.

Valuta

Het officiële wettige betaalmiddel in Slowakije is de euro. Deze werd op 1 januari 2009 ingevoerd, ter vervanging van de Slowaakse kroon.

Slowakije was daarmee het zestiende land dat de Europese munt in gebruik nam.

Meer over de euro en de Slowaakse kroon

Telefoonnummers

Alarm- en hulpnummers
Politie 112 of 158
Eerste hulp 112 of 155
Brandweer 112 of 150
Wegenwacht (ASA Slovakia) 18124

Communicatie
Telegrammen 127 (0127)
Telefoon informatie dienst 120, 121
Internationale telefoon informatie dienst 0149
Fax informatie dienst 1260
Internationale telefoon/fax uitwisseling 132-5


Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour
(laatst gewijzigd op 14 januari 2015) Terug naar boven Terug naar boven