Slowakije.net op Twitter Slowakije.startpagina.nl Slowakije.net op Facebook
Woensdag 24 mei 2017 • naamdag van Ela
Uitgelicht

Zvolen Zvolen Kaart/plattegrond (46.359 inw.)


Slowakije.net steunt Gezondheidszorg in Nood


Sport

IJshockey, voetbal, tennisIn een typisch wintersportland als Slowakije zijn sporten als skiën, snowboarden en ijshockey erg populair, maar ook voetbal en tennis zijn geliefde sporten. De grootste sportieve successen in de nog korte historie van de Slowaakse topsport zijn behaald met ijshockey en tennis.

IJshockey

Slowakije wint de wereldbeker in 2002 in Zweden IJshockey is veruit de populairste sport in Slowakije. Als in de winter de vijvers en meren bevroren zijn dan zie je overal jongens ijshockey spelen. Verder wordt er veel gespeeld in clubverband.

In 2002 werd Slowakije in Zweden voor het eerst sinds de onafhankelijkheid in 1993 wereldkampioen. Dit resultaat wordt door velen gezien als het grootste sportieve succes in de Slowaakse geschiedenis.

Op het WK van 2003 in Finland won Slowakije brons...

Voetbal

De Slowaakse voetbalcompetitie bestaat uit twee landelijke divisies: De Corgoň Liga (I. Liga) en de II. Liga.

ŠK Slovan Bratislava is de meest succesvolle club in de geschiedenis van het Slowaakse clubvoetbal, maar in 2004 degradeerde Slovan naar de II. Liga om in 2006 weer terug te keren in de hoogste voetballiga van het land. Het afgelopen seizoen schreef MFK Ružomberok geschiedenis: het werd niet alleen landskampioen, maar veroverde ook de Slowaakse beker.

Op internationaal niveau hebben de Slowaakse clubs nooit aansprekende resultaten bereikt. Dat geldt ook voor het Slowaakse nationale team, dat zich als zelfstandig land nog niet wist te plaatsen voor een groot eindtoernooi als het WK of EK, al was het in 2005 dichtbij plaatsing voor het WK van 2006, maar in de play-offs bleek Spanje toch te sterk.

Wel internationaal doorgebroken is de Slowaakse scheidsrechter Ľuboš Michel, die sinds 1998 tientallen Europese wedstrijden leidde en aanwezig was...

Externe link Website Slovenský Futbalový Zväz (Slowaakse Voetbalbond)

Tennis

Tsjechoslowakije bracht altijd goede tennissers voort, en dat geldt nog steeds nu de beide landen gescheiden zijn.

Daniela Hantuchová op Wimbledon De 34-jarige Daniela Hantuchová (foto rechts), afkomstig uit Poprad, is op dit moment de succesvolste tennisspeler van Slowakije.

Tot nu toe heeft Hantuchová twee keer een WTA-toernooi op haar naam geschreven, zowel in 2002 als in 2007 won ze Indian Wells.

Verder bereikte ze drie keer de kwartfinales op een Grand Slam toernooi, namelijk Wimbledon 2002, US Open 2002 en Australian Open 2003.

In het gemengd dubbelspel heeft ze in 2001 Wimbledon gewonnen, en in 2002 de Australian Open.

Hantuchová staat momenteel (februari 2007) op de 18de plaats. Verderop in de top 100 van de WTA-ranglijst zijn nog twee Slowaakse dames terug te vinden: Jarmila Gajdošová (88) en en Martina Sucha (98).

Bij de heren presteert Dominik Hrbatý op dit moment het beste. Hij is momenteel de enige Slowaak in de top 100 van de ATP-ranglijst. In februari 2007 staat hij 23ste.

Externe link Website Slovenský Tenisový Zväz (Slowaakse Tennisbond)

Atletiek

Dit onderdeel is nog in ontwikkeling

De vredesmarathon van Košice, die jaarlijks in oktober wordt gelopen, is de oudste marathon van Europa.

Externe link Website vredesmarathon van Košice

Lekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour
(laatst gewijzigd op 14 januari 2015) Terug naar boven Terug naar boven