Slowakije.net op Twitter Slowakije.startpagina.nl Slowakije.net op Facebook
Woensdag 24 mei 2017 • naamdag van Elacampings Uitgelicht

Dunajská Streda Thermalpark Dunajská Streda Thermalpark
(Dunajská Streda)


Slowakije.net steunt Gezondheidszorg in Nood


Trivia: feiten en weetjes

Verrassende wetenswaardigheden


Suggesties? Mail ze, en wie weet kunt u uw voorstel binnenkort hier teruglezen.


Rikki en Wiske in Chocowakije

Suske en Wiske

Chocowakije


Chocowakije (afgeleid van Tsjechoslowakije) is een fictief land uit de verhalen van Suske en Wiske. Het land komt voor het eerst voor in het verhaal De avonturen van Rikki en Wiske (1945). Chocowakije is een buurland van België. De hoofdstad is Kroko, afgeleid van Krakow.

Rikki en Wiske in Chocowakije

Rikki en Wiske in Chocowakije is een stripverhaal uit de reeks van Suske en Wiske. Het is geschreven door Willy Vandersteen en gepubliceerd in De Nieuwe Standaard van 30 maart 1945 tot en met 15 december 1945 onder de titel De avonturen van Rikki en Wiske. De eerste albumuitgave was in 1946.

Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van het naoorlogse Vlaanderen en de spanningsopbouw tussen Oost en West. Dit thema komt terug in het verhaal. De uitgever heeft bij de druk van het album de naam Praak, de hoofdstad van Chocowakije veranderd in Kroko, omdat ze dat niet vonden kunnen.


The Living Daylights filmposter

James Bond in Slowakije

The Living Daylights deels opgenomen in Bratislava


Het verhaal van de James Bond-film The Living Daylights speelt zich deels af in de huidige Slowaakse hoofdstad Bratislava, dat destijds onderdeel was van Tsjechoslowakije.

In de film uit 1987 vertolkt Timothy Dalton de rol van geheim agent 007. Tevens is er een rol weggelegd voor Jeroen Krabbé, als generaal Georgi Koskov.

Opmerkelijke fouten

Het deel van het verhaal dat zich afspeelt in Bratislava is opgenomen in Wenen. Om Wenen er als Bratislava uit te laten zien zijn enkele opmerkelijke fouten gemaakt.

Zo werden er straatnaambordjes opgehangen met een Cyrillisch lettertype, terwijl in Tsjechoslowakije altijd het Latijnse lettertype werd gebruikt.

Ook opvallend is dat men in plaats van Škoda's een grote hoeveelheid Oost-Duitse auto's van het merk Trabant in het straatbeeld had gezet.

Externe link
The Living Daylights op IMDb.com


Medzinárodný maratón mieru

De oudste marathon van Europa

De vredesmarathon van Košice


De Medzinárodný maratón mieru (internationale vredesmarathon) van Košice wordt al sinds 1924 georganiseerd en is daarmee de oudste moderne marathon van Europa, en de op één na oudste ter wereld.

De marathon wordt jaarlijks gelopen op de eerste zondag van oktober.

Marathon van Enschede

De marathon van Enschede, voor het eerst gehouden in 1947, is na die van Košice de oudste moderne marathon van Europa.

Externe link
Officiële website


Andy Warhol in 1963

Slowaakse ouders

Andy Warhol


Andy Warhol was een bekende Amerikaanse kunstenaar. Hij werd op 6 augustus 1928 geboren in Pittsburgh als Andy Warhola, zoon van twee immigranten. Zijn vader immigreerde in 1914 naar de Verenigde Staten, en zijn moeder volgde in 1921.

Warhol is vooral bekend van zijn contrastrijke schilderijen en zeefdrukken van alledaagse objecten zoals Campbell's soepblikken, bloemen en de banaan op de cover van het album The Velvet Underground and Nico (1967), alsook voor zijn gestileerde portretten van 20e-eeuwse beroemdheden als Marilyn Monroe, Elvis Presley, Judy Garland, en Elizabeth Taylor.

Miková

Warhols ouders waren afkomstig uit Mikó, dat destijds deel uitmaakte van het Oostenrijks-Hongaarse rijk, en tegenwoordig Miková heet. Miková is nu een dorpje in het noordoosten van Slowakije, in de regio Prešov. Warhol overleed op 22 februari 1987 in een ziekenhuis in New York.

Externe link
Meer over Andy Warhol op WikipediaLekker winkelen zonder zorgen - Gratis verzending en retour
Terug naar boven Terug naar boven